De lidstaten van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemden woensdag in grote meerderheid voor een resolutie die de Russische annexatie van Oekraïens grondgebied veroordeelt.

Het feit dat 143 lidstaten van de in totaal 193 landen die aangesloten zijn bij de VN, met deze – niet-bindende – resolutie instemden, laat zien dat de internationale gemeenschap nog altijd eensgezind is in de afkeuring van de Russisch inval van Oekraïne. In eenzelfde stemming in maart, kreeg een resolutie over deze kwestie nog 141 landen achter zich.

De meest recente stemming komt twee weken na de annexatie van deels door Rusland bezette gebieden in Oekraïne – waaronder de regio’s Cherson, Loehansk, Donetsk en Zaporizja. De resolutie van de VN eist dat Rusland de regio’s weer overdraagt aan Oekraïne.

Rusland krijgt steun van autocraten

Hoewel een overweldigende meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN zich achter de resolutie schaarde, onthielden 35 landen zich van stemming. Negentien daarvan waren Afrikaans. Ook China, Cuba, India en Pakistan behoren tot deze groep, meldt persbureau AP. Deze landen zien het conflict in Oekraïne als een ‘westerse’ oorlog, hebben van oudsher nauwe militaire en economische banden met Rusland of delen een getroubleerd koloniaal verleden met Europa en de Verenigde Staten.

Er waren ook vijf landen die tegen de resolutie stemden. Naast Rusland, waren de 'nee'-stemmers Noord-Korea, Belarus, Syrië en Nicaragua. Dit zijn allemaal landen met autocratische regimes. Dat Moskou alleen deze club achter zich heeft, laat zien hoe geïsoleerd president Vladimir Poetin is geraakt op het internationale toneel sinds februari.

De resolutie is overigens niet-bindend. Het VN-besluit zal daardoor weinig veranderen aan de situatie in Oekraïne.

'Internationale gemeenschap eensgezind achter Oekraïne'

Nadat de VN-resolutie werd aangenomen, tweette het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken: "Zo ziet het eruit als landen aan de goede kant van de geschiedenis staan."

De overweldigende meerderheid voor de resolutie kwam als een verrassing voor veel westerse diplomaten en politici. Met het conflict in zijn achtste maand blijft de steun voor Oekraïne onverminderd groot.

Sinds het begin van de oorlog stemde de Algemene Vergadering al vier keer voor resoluties die de Russische inval veroordelen, oproepen tot een staakt-het-vuren en het lidmaatschap schorsen van Rusland voor de VN-Mensenrechtenraad.

Een aantal landen dat zich bij voorgaande resoluties onthield van of niet meedeed met de stemming, sprak zich woensdag wel steun uit aan de nieuwste oproep aan Rusland om het conflict te beteugelen. Zo belandden onder andere Bangladesh, Marokko en Irak in het 'ja-kamp'. Eritrea, dat in maart nog hoorde bij het selecte clubje dat Rusland verdedigde met een 'nee'-stem, onthield zich van stemming bij de resolutie van woensdag.

Historische stemming met weinig praktische waarde

De Oekraïense VN-ambassadeur Sergiy Kyslytsya noemde de stemming van woensdag tegenover AP "historisch". Volgens EU-ambassadeur Olof Skoog laat het resultaat zien hoe "geïsoleerd" Rusland is.

In de dagen voor de stemming lobbyden westerse landen hard om een zo groot mogelijke steunbetuiging voor Oekraïne te bewerkstelligen. De nietsontziende Russische raketaanvallen op Oekraïense burgerdoelen, na de explosie op de Krimbrug eerder dit weekend, hielpen ook mee om de coalitie bij elkaar te houden.

Resoluties van de Algemene Vergadering van de VN zijn vooral nuttig als stemmingsbarometer, aangezien ze niet wettelijk bindend zijn. Alleen in de Veiligheidsraad van de VN kunnen bindende resoluties aangenomen worden, maar daar hebben leden een veto-recht.

Het feit dat Rusland en bondgenoten zoals China resoluties kunnen blokkeren in de Veiligheidsraad, zorgt ervoor dat er in dit gremium geen vooruitgang geboekt kan worden bij het oplossen van het conflict in Oekraïne.

Lees ook: Dit is Generaal Armageddon: Sergei Surovikin, de commandant die nu de Russische troepen in Oekraïne leidt, wordt door voormalige collega’s omschreven als ‘absoluut meedogenloos’